Μεγάλο δώρο για τον ίδιο αλλά και για όλους τους Αιγιώτες χαρακτήρισε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος το ντοκιμαντέρ “Παναγία Τρυπητή  η Κυρά του Αιγίου” που δημιούργησαν με την καθοδήγηση καθηγητών τους, μαθητές του 1ου  Γυμνασίου Αιγίου και είχε προβληθεί με επιτυχία στον κιν/φο Απόλλωνα Αιγίου στις 14-12-2016. 

           Έτσι την Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2017 ο Μητροπολίτης μας,  συνοδευόμενος από τον πρωτοσύγκελο πατέρα Ιωακείμ Βενιανάκη, τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αιγίου πατέρα Χρήστο Τσάκαλο και άλλους ιερείς, επισκέφθηκε με πρωτοβουλία του, το 1ο Γυμνάσιο Αγίου με σκοπό να βραβεύσει τους μαθητές,  τους καθηγητές κι όλους όσους βοήθησαν στην παραγωγή του ντοκιμαντέρ.

          Εκεί τον υποδέχτηκε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Επαμεινώνδας Δούλος και ο Σύλλογος των καθηγητών ενώ  πολλοί μαθητές του σχολείου πήγαν να πάρουν την ευλογία του.

          Εκ μέρους των συντελεστών της ταινίας τον καλωσόρισε ο φιλόλογος κ. Παναγιώτης Βάγιας, δωρίζοντάς του μια ζωγραφιά μαθήτριας με τον Ναό της Παναγίας Τρυπητής.  Η ορχήστρα του σχολείου, υπό την διεύθυνση της κ. Παπαγεωργίου Μαρίας, καλωσόρισε με τον δικό της τρόπο τον Ποιμενάρχη μας αφιερώνοντας προς τιμή του ένα ορχηστρικό κομμάτι του συνθέτη Γιάννη Μαρκόπουλου.

Ο Σεβασμιώτατος, αφού αναφέρθηκε σε προσωπικά του βιώματα ως μαθητής, με την ευγένεια που τον διακρίνει, επαίνεσε τους μαθητές για τον πολύμηνο κόπο τους και είπε χαρακτηριστικά:  « Ήρθα να σας πω ένα μεγάλο ευχαριστώ γιατί μου κάνατε ένα μεγάλο δώρο.  Αυτό το ντοκιμαντέρ μου αρέσει πολύ γιατί είναι κάτι που θα μείνει και θα δοξάσει την Παναγία μας.  Η Παναγία Τρυπητή είναι η μάνα μας,  η προστάτιδά μας,  αυτή που μας σκέπει και μας προσέχει από κάθε κακό.  Και όταν έχετε δυσκολίες μάθετε να προσεύχεσαι στην Παναγιά μας και να την παρακαλείτε.  Εγώ σε αυτή στηρίζομαι τόσα χρόνια και με τη βοήθεια της κάνω αυτό το μικρό που μπορώ».  

             Στη συνέχεια ο Μητροπολίτης έδωσε προσωπικά, αναμνηστικά δώρα σε   όλους ( 130!! ) τους συντελεστές :

 

α) στα παιδιά της ομάδας «Πράσινοι φίλοι»,  β) στα παιδιά της χορωδίας,  γ) στον Διευθυντή κ. Επαμ. Δούλο,  δ) στους υπεύθυνους καθηγητές  Παναγιώτη Βάγια (κεντρικό υπεύθυνο), Μαρία  Παπαγεωργίου και Μαρία Τζουλουχά,  ε) στον κ. Βασίλη Μανουηλίδη που είχε την σκηνοθεσία και το μοντάζ του ντοκιμαντέρ,  στ) στους μουσικούς Ανδρέα Τασόπουλο,  Δημήτρη Αγγελόπουλο, Παναγιώτη         Σπηλιόπουλο  στους φωτογράφους Νίκο Ιωάννου, Νίκο Παπαγιανόπουλο, Λάμπη Ρηγόπουλο και στον Γυναικολόγο Αντώνη Ανδριώτη.

 

 Τα αναμνηστικά ήταν σε πολυτελή συσκευασία, με το κάθε ένα, να έχει προσωπική αφιέρωση από τον Μητροπολίτη και ένα βιβλίο που εκδόθηκε πρόσφατα με τους χαιρετισμούς της Παναγίας της Τρυπητής.