Στον Ιερό Ναό Αγίου Ιωάννου Καλλιθέας Αιγίου τελέσθηκε ο Ε΄ Κατανυκτικός Εσπερινός.

Τους εκκλησιαστικούς ύμνους απέδωσε Χορωδία Ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνση του Μουσικοδιδάσκαλου κ. Βασιλείου Μπίκου.

Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. νδρέας Μαρκόπουλος, Ιερατικός Προϊστάμενος Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Πειραιώς, με θέμα: «Η προσευχή κατά τον άγιο Ιωάννη τον Σιναΐτη».

Ο ομιλητής ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας, ότι την 4η Κυριακή της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής η Εκκλησία μας τιμά την μνήμη του Αγίου Ιωάννη του Σιναΐτη, ενός μεγάλου Αγίου διδασκάλου ου 6ου αιώνα μ.Χ.

Ο Άγιος Ιωάννης ήταν μεγάλος μελετητής και ανατόμος της ανθρώπινης ψυχής και έγραψε το έργο «Κλίμαξ» (Σκάλα θείας ανόδου). Εκεί αναλύει προσεκτικά τα πάθη και τις αρετές. Βιβλίο εξαιρετικής σπουδαιότητας η «Κλίμαξ» του Αγίου Ιωάννου και απαραίτητο βοήθημα για κάθε χριστιανό που μοχθεί και κοπιάζει για την πνευματική του προκοπή και την σωτηρία του.

Ο ομιλητής τόνισε πως η συνάντηση με τον Θεό και η ένωσή μας με Αυτόν είναι πορεία ανοδική. Σε αυτή την ανοδική πορεία μας καθοδηγεί ο Άγιος Ιωάννης, μας δείχνει τον τρόπο. Μας παίρνει από το χέρι και μας ανεβάζει σκαλοπάτι – σκαλοπάτι την «Κλίμακά» του, που οδηγεί στο Θεό.

Σκαλιά της Κλίμακος είναι οι τριάντα λόγοι του Αγίου που μιλάνε για αρετές κατά τάξη τοποθετημένες, Στην 28η θέση βρίσκεται η προσευχή, η οποία είναι το πάν, είναι ένωση του ανθρώπου με το Θεό. Όταν προσευχόμαστε η καρδιά μας πρέπει να είναι καθαρή, απαλλαγμένη από οργή και θυμό και γεμάτη αγάπη και χρηστότητα. Να μην είναι η προσευχή μας υποκριτική και φαρισαϊκή, διότι δεν εισακούεται. Η σκέψη μας όταν προσευχόμαστε να είναι επικεντρωμένη στο Θεό και μόνο σε Αυτόν, η επιπολαιότητα να απουσιάζει από μέσα μας.

 Επίσης, η φλυαρία και η μακρολογία δεν ωφελούν την προσευχή και δημιουργούν στο νου φαντασιώσεις. Αντίθετα η απλότητα μετατρέπει την προσευχή σε θυμίαμα που ανεβαίνει στον ουρανό. Την ώρα της προσευχής επιδιώκουμε πνευματικό πράγματα, και πάνω από όλα, την σωτηρία της ψυχής μας.

Κατόπιν ο ομιλητής αναφέρθηκε στα είδη της προσευχής και της ανάθεσης των αιτημάτων μας στο Θεό μέσω αυτής. Προέτρεψε, η προσευχή μας να είναι συνεχής και αδιάλειπτη, γεμάτη μετάνοια και ταπείνωση, ώστε να έχουμε τα ποθητά αποτελέσματα και έτσι καθαροί και απαλλαγμένοι από τα πάθη και τις αμαρτίες να εορτάσουμε την προσωπική μας Ανάσταση και του Κυρίου μας.

Την ερχόμενη Κυριακή 17η Απριλίου 2016 θα τελεστεί ο ΣΤ΄ Κατανυκτικός Εσπερινός στο Ιερό Προσκύνημα της Παναγίας Τρυπητής και ώρα 7.00 μ.μ., χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας.

Τον Θείο Λόγο θα κηρύξει ο Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Γεώργιος Μεταλληνός, Ομότιμος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Τα πνευματικά θεμέλια του ορθοδόξου ήθους».